Τα ειδη μελιου και το ταξιδι της μελισσας για να συλλεξει το καθε ειδος

Οι μέλισσες πετούν από λουλούδι σε λουλούδι και μαζεύουν το νέκταρ από αυτά. Με την προβοσκίδα τους ρουφούν μια μικρή σταγόνα από νέκταρ και την μεταφέρουν στη κυψέλη. Εκεί, την ανταλλάσσουν πάρα πολλές φορές μαζί με άλλες μέλισσες και αφού προσθέσουν κάποιες ουσίες για τη σωστή διατήρησή του, την αποθηκεύουν στην κηρήθρα. Αφού γεμίσουν κάθε κελί της κηρήθρας, βάζουν κερί για να διατηρηθεί το μέλι όσο πιο πολύ γίνεται, για τις κρύες μέρες του χειμώνα που θα ακολουθήσουν.

Το ελληνικό μέλι υπερέχει σε οργανοληπτικά συστατικά (άρωμα, γεύση, πυκνότητα) από τα μέλια άλλων χωρών λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας, του εδάφους και κυρίως της πλούσιας χλωρίδας μας με ποικιλία ανθέων, βοτάνων και δέντρων. Στην ελληνική φύση έχουν βρεθεί περίπου 1.500 φυτά τα οποία είναι μοναδικά στον κόσμο. Η φυτική προέλευση των ελληνικών μελιών τα κάνει ιδιαίτερα στο χρώμα, στη γεύση, στην πυκνότητα και στο άρωμα τους.

Στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί οκτώ αμιγείς ποικιλίες ελληνικού μελιού: θυμάρι, πεύκο, έλατο, βαμβάκι, ήλιος, ρείκι, κάστανο, πορτοκάλι.
Επίσης, στη χώρα μας οι μεγαλύτερες ποσότητες μελιού προέρχονται από το πεύκο γύρω στο 60-65%, ενώ η παραγωγή μελιού ελάτης είναι γύρω στο 5-10% και του θυμαριού 10%. Η υπόλοιπη παραγωγή μοιράζεται σε ανθόμελα διαφόρων προελεύσεων.

Related Posts