Τι θα χασουμε αν χαθουν οι μελισσες;

Όλοι γνωρίζουμε πως οι μέλισσες είναι σημαντικές για την φύση, τις έχουμε όμως συνδέσει με τα αγαθά που μας δίνουν, όπως το μέλι, ο βασιλικός πολτός και η γύρη. Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως είναι πως ο ρόλος της μέλισσας είναι πολύ σημαντικός για τον κύκλο ζωής του πλανήτη μας και πως μέσω της επικονίασης, οι μέλισσες βοηθούν τον πλανήτη να ανθίζει και να αναπνέει καλύτερα.

Θα έχετε ακούσει ίσως ξανά τον όρο επικονίαση, την διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα την γονιμοποίηση, την παραγωγή καρπών και τη δημιουργία σπόρων. Η μέλισσα συμβάλλει στην διαδικασία αυτή, συλλέγοντας γύρη από τα λουλούδια , μεταφέροντας την σε άλλα λουλούδια, βοηθώντας έτσι στην γονιμοποίηση των ανθέων και στην παραγωγή μεγάλων καρπών με αρκετούς σπόρους για να δημιουργηθούν καινούργια φυτά.

Βλέποντας αυτή την λειτουργία της μέλισσας, αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε την σημαντικότητα του ρόλου της στον πλανήτη και πως η εξαφάνιση της από τον πλανήτη θα σημαίνει επιβάρυνση της υγείας του ανθρώπου, καθώς θα αφανιστούν είδη τροφής όπως πολλά φρούτα και λαχανικά, τα οποία αποτελούν μέρος της υγιεινής διατροφής. Τέλος, μπορούμε να φανταστούμε την ζημιά που θα προκαλέσει αυτό το γεγονός στην παγκόσμια οικονομία, καθώς η επικονίαση των μελισσών αποτιμάται πάνω από 250 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Related Posts