Συνταγές Χριστουγέννων με μέλι Αττική

Τα Χριστούγεννα έχουν να κάνουν με την αγάπη και τη ζεστασιά και ο πιο γλυκός τρόπος για να δείξουμε την αγάπη μας στους αγαπημένους μας, είναι να τους μαγειρέψουμε πεντανόστιμα φαγητά και γλυκά με μέλι Αττική! Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε υπέροχες συνταγές που θα κάνουν αυτά τα Χριστούγεννα για εσάς, αξέχαστα!

 

Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα μελιού με τζίντζερ

Υλικά

  • ½ φλιτζάνι μέλι Αττική
  • 1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.σ. τριμμένο τζίντζερ φρέσκο
  • 3 κ. γλ. κανέλλα
  • Βούτυρο για το ταψί

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε την κανέλλα και το τζίντζερ.

Σε ένα άλλο σκεύος χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το μέλι Αττική, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Σιγά-σιγά προσθέτουμε το αλεύρι. 

Πρέπει να προσθέσουμε τόσο αλεύρι, όσο να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια μας.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τρεις ώρες. 

Αφού ξεκουραστεί, την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο και ξεκινάμε να κόβουμε τα μπισκότα με κουπάτ σε ό,τι σχήμα θέλουμε.

Τέλος, βουτυρώνουμε ένα ταψί και ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 8 με 10′.

Αφού ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα πασπαλίζουμε προαιρετικά με ζάχαρη και μετά τα ξεφορμάρουμε.

Απολαύστε τα με ζεστό γάλα ένα βράδυ και θα μας θυμηθείτε!”

 

Γιορτινό κέικ μελιού

Υλικά

  • ¼ κ. γλ. αλάτι
  • ¼ κ. γλ. μοσχοκάρυδο
  • ½ κ. γλ. κανέλα
  • 1 κ. γλ. σόδα
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι μέλι Αττική
  • 3 χτυπημένα αυγά
  • 4 κ. της σούπας γάλα
  • χυμός και ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • βούτυρο για το ταψί
  • λευκή σοκολάτα

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και την κανέλα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Σε σιγανή φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι με το μέλι Αττική, μέχρι το λάδι να απορροφηθεί από το μέλι και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Χτυπάμε καλά τη ζάχαρη με τα αυγά.

Στο μείγμα με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το γάλα και το μείγμα με το μέλι και το λάδι.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού.

Στο μείγμα με τα αυγά, προσθέτουμε το γάλα και στο τέλος το μέλι με το λάδι και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό με τη σόδα στο μείγμα των αυγών.

Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι με τα μυρωδικά και ανακατεύουμε όλα μας τα υλικά μαζί.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και το ψήνουμε για περίπου 1 ώρα (αναλόγως με το ποσό δυνατός είναι ο φούρνος μας)

Αφού το κέικ ψηθεί και κρυώσει, μπορούμε να το στολίσουμε με λιωμένη λευκή σοκολάτα.

 

Μελομακάρονα με μέλι Αττική

Υλικά για τα μελομακάρονα

  • 450 gr. αλεύρι μαλακό
  • 270 ml. ελαιόλαδο
  • 120 gr. σιμιγδάλι ψιλό
  • 70 gr. ζάχαρη
  • 1 ½ κουταλάκια του γλυκού baking powder
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
  • 2 μεγάλα πορτοκάλια
  • 1 λεμόνι
  • 30 ml. κονιάκ
  • 3 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
  • 1 κάψουλα βανιλλίνη

Για το σιρόπι

  • 400 gr. μέλι Αττική
  • 200 gr. ζάχαρη
  • 350 ml. νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Μισό λεμόνι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 5 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.

Ξαφρίζουμε το σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το ξύσμα από το ένα πορτοκάλι και το λεμόνι, τους χυμούς τους, την κανέλα, το γαρίφαλο, το κονιάκ, την βανιλλίνη, το νερό, την σόδα και το baking powder.

Στο μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο και την ζάχαρη για 1 λεπτό, προσθέτουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε και το σιμιγδάλι.

Τέλος προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, δεν χρειάζεται να ζυμώσουμε πάνω από 1 λεπτό.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο Κελσίου.

Ξεκινάμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα.

Για να βγουν ομοιόμορφα υπολογίζουμε για το κάθε μελομακάρονο 20 gr. ζύμης, τα πλάθουμε μακρόστενα και δεν τα πιέζουμε αλλά αν θέλουμε πατάμε πολύ ελαφρά με ένα πιρούνι, δημιουργώντας γραμμές στην επιφάνειά του,

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί, αραδιάζουμε τα μελομακάρονα αφήνοντας κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και ψήνουμε στους 170°C για 25′ λεπτά.

Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο τα βουτάμε κατευθείαν στο σιρόπι και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα ακουμπάμε σε σχάρα να κρυώσουν.

Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα προσθέτουμε χοντροκομμένο καρύδι και μέλι Αττική.