Χειμωνιάτικες συνταγές με μέλι Αττική

Αγαπάμε το χειμώνα ιδιαίτερα καθώς είναι η εποχή που μας εμπνέει να μαγειρέψουμε αγαπημένες συνταγές που θα μας δώσουν ζεστασιά και ενέργεια! Δείτε σε αυτό το άρθρο τρεις αγαπημένες μας θρεπτικές συνταγές με μέλι Αττική, που θα κάνουν το σπίτι σας να γεμίσει με όμορφες μυρωδιές!

Τρυφερό ψητό αρνάκι με μέλι Αττική

Υλικά

  • 1500 gr. αρνίσιο μπουτάκι
  • 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα απαλή
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι Αττική
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού δενδρολίβανο
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά, προαιρετικά
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • Χοντροκομμένους κόκκους πιπέρι
  • 1 λεμόνι
  • Αλάτι
  • Λαχανικά για το συνοδευτικό (πατάτες και καρότα baby, κρεμμύδι, ρέβες, βολβούς)

Εκτέλεση

Αγοράζουμε ένα αρνίσιο μπουτάκι και ζητάμε από τον χασάπη να μας το «σπάσει».
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το μέλι Αττική, το ελαιόλαδο, την μουστάρδα, τα μπαχαρικά, το σκόρδο και αλείφουμε το αρνάκι.
Στα ανοίγματά του τοποθετούμε φέτες φρέσκου λεμονιού.
Τυλίγουμε το αρνάκι σε λαδόκολλα, όπου μέσα κλείνουμε μαζί τα λαχανικά και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 30 λεπτά και κατόπιν χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 175°C και ψήνουμε για 1 ώρα 30 λεπτά.
Τοποθετούμε το αρνάκι σε πιατέλα μαζί με τα λαχανικά και σερβίρουμε με φρέσκια σαλάτα.
Tips:
– Αν θέλουμε συλλέγουμε τα υγρά από το ψήσιμο και αφού τα περάσουμε από σίτα δένουμε μια σάλτσα σιγοβράζοντας τα σε αντικολλητικό κατσαρολάκι και να σερβίρουμε το αρνάκι.
– Αν δεν μας αρέσουν κάποια μπαχαρικά τα αντικαθιστούμε από άλλα της επιλογής μας.

 

Σούπα κολοκύθας με φασκόμηλο και μέλι Αττική

Υλικά

  • 500 gr. πορτοκαλί κολοκύθα
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 1 καρότο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 700 ml. ζεστό ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι Αττική
  • 3 φύλλα φασκόμηλο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • Γιαούρτι ή γάλα καρύδας για το σερβίρισμα


Εκτέλεση


Κόβουμε την κολοκύθα σε μέτρια κομμάτια και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την κολοκύθα, για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το μέλι Αττική, το φασκόμηλο, το κύμινο και το ζωμό.
Σιγοβράζουμε για 25 περίπου λεπτά, αν θέλουμε χρειαστεί διορθώνουμε με αλάτι.
Πολτοποιούμε και σερβίρουμε την σούπα σε μπωλάκια, προσθέτοντας λίγο γιαούρτι ή γάλα καρύδας.

 

Σπιτικό ζεστό ψωμί με μυρωδικά και μέλι Αττική

Υλικά

  • 350 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 175 ml. χλιαρό νερό
  • 6 gr. μαγιά στιγμής
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι Αττική
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κλωναράκι ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο

 

Εκτέλεση  

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, την μαγιά, το μέλι Αττική και το αλάτι, ξεκινάμε την ανάδευση προσθέτοντας το χλιαρό νερό, το ψιλοκομμένο δενδρολίβανο,  το μαχλέπι, το γλυκάνισο και το ελαιόλαδο.

Ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά, κατόπιν μεταφέρουμε την ζυμη σε λαδωμένο σκεύος και σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη.

Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Πλάθουμε σε καρβελάκι ή φρατζολάκι και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 40-45 λεπτά και ανάλογα το μέγεθος.

Tips:
– Στο ψωμί μπορούμε να προσθέσουμε τα αγαπημένα μας μυρωδικά ανάλογα με το γεύμα που πρόκειται να συνοδεύσουμε!
– Αν θέλουμε προσθέτουμε σπόρους όπως κουκουνάρι, ηλιόσπορους ή πασπαλίζουμε με σουσάμι.