Η ζωή της μέλισσας τον χειμώνα

Το χειμώνα όλη η φύση αλλάζει και μπαίνει σε μια κατάσταση αδράνειας, η μέρα μικραίνει και όλα τα πλάσματα ψάχνουν προστασία από το κρύο. Οι μέλισσες παραμένουν όμως για όλους εμάς ένα μεγάλο μυστήριο! Ένα είναι σίγουρο, οι μέλισσες το χειμώνα ούτε μπαίνουν σε χειμερία νάρκη και φυσικά δεν πεθαίνουν. Ζουν μέσα στην κυψέλη τους, σε μια μελισσόσφαιρα!

Ως πολύ έξυπνα πλασματάκια, έχουν φροντίσει την κυψέλη τους ακόμα και για τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα. Όταν λοιπόν έρθει η εποχή που ο καιρός κρυώνει, οι μέλισσες μένουν σε κατάσταση αδράνειας. Σε αντίθεση όμως με αλλά ζώα όπως οι αρκούδες και τα φίδια, τα οποία πέφτουν σε λήθαργο, οι μέλισσες συνεχίζουν τη ζωή τους, ο τρόπος όμως που περνάνε τις ημέρες τους μέσα στην κυψέλη είναι πραγματικά αξιοσημείωτος.

Τι είναι η μελισσόσφαιρα;
Σε χαμηλές θερμοκρασίες οι εργάτριες μέλισσες δεν πετούν και συσπειρώνονται σε μια σφαίρα με κέντρο τη βασίλισσα, η οποία δεν γεννά πλέον αυγά γιατί δεν υπάρχει η κατάλληλη θερμοκρασία για να γίνει η επώαση. Ο σχηματισμός αυτός μαζί με μια ακατάπαυστη κίνηση του σώματος τους, δημιουργεί την απαραίτητη θερμοκρασία για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και να επιβιώσουν από το κρύο. Ας μην ξεχνάμε πως οι μέλισσες κατατάσσονται στην κατηγορία των ετερόθερμων εντόμων, δηλαδή η θερμοκρασία του περιβάλλοντος τις επηρεάζει.

Φυσικά, η τροφή παίζει βασικό παράγοντα για την επιβίωση τους και έχοντας φροντίσει να υπάρχει στο μελίσσι αρκετή τροφή για όλο το χειμώνα, μεταφέρουν η μια στην άλλη την τροφή με την λεγόμενη τροφάλλαξη. Η κίνηση που δημιουργείται στη μελισσόσφαιρα είναι από έξω προς τα μέσα, ώστε κάθε περίπου 12 ώρες, οι μέλισσες που βρίσκονται στο περίβλημα να κινούνται προς τον πυρήνα και το αντίστροφο. Με αυτό τον τρόπο, όλες οι μέλισσες έχουν τη δυνατότητα να πάρουν την ανάλογη ποσότητα τροφής που τους αναλογεί.

Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία,τοσο καλύτερα, γιατί τότε οι μέλισσες καταφέρνουν να μείνουν απολύτως ήσυχες, χωρίς να χρειάζεται να καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα τροφής ή να καταβάλλουν παραπάνω ενέργεια για την κίνηση που κάνουν, η οποία τους προσφέρει την κατάλληλη ζεστασιά για το χειμώνα!