Η μελισσόσφαιρα στο μικροσκόπιο!

Για τους ανθρώπους, οι χειμερινοί μήνες είναι οι πιο παραγωγικοί και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως και οι πιο κουραστικοί της χρονιάς. Αντίθετα, για τις μέλισσες χειμώνας σημαίνει ανάπαυση και εξοικονόμηση αποθεμάτων!

Δεκέμβρης

Είναι ο μήνας που οι μέλισσες ενώνονται σαν ένα και γίνονται «μελισσόσφαιρα». Κατά αυτή την περίοδο, η βασίλισσα σταματά να γεννά και μαζί οι μελισσοκόμοι μας σταματούν όλες τις εξωτερικές εργασίες τους. Ο μήνας είναι κατάλληλος για εργασίες στη μελισσοκομική αποθήκη, παραγωγή κεριού από τα απολεπίσματα κηρηθρών, συντήρηση του υλικού και οργάνωση της νέας χρονιάς.

Ιανουάριος

Λόγω του κρύου, οι μέλισσες στις βόρειες και τις ορεινές περιοχές παραμένουν στη μελισσόσφαιρα. Σε περιοχές στα νότια και στα παραλιακά της χώρας μας, όπου υπάρχει οξαλίδα, αγριοσίναπο, αμυγδαλιά και άλλες πρώιμες ανθοφορίες, οι μέλισσες κάνουν την πρώτη έξοδο από την κυψέλη τους! Μία από τις πρωταρχικές εργασίες είναι και το να απομακρύνουν τις νεκρές μέλισσες από την κυψέλη, προκειμένου να αρχίσουν να συλλέγουν την πρώτη γύρη και το νέκταρ.

Έτσι, αρχίζει δειλά-δειλά να γεννά και η βασίλισσα τα πρώτα αυγά, από μερικές δεκάδες την ημέρα, μέχρι περίπου 2.000 αυγά την ημέρα που ωοτοκούν την άνοιξη.

Φεβρουάριος

Οι μελισσοκόμοι μας αυτόν τον μήνα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί!

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να κάνουν επιμελημένη επιθεώρηση προκειμένου να εντοπίσουν όποιες τυχόν μουχλιασμένες κενές κηρήθρες. Επιπλέον, μια ακόμη πολύ σημαντική εργασία είναι να φροντίσουν ώστε να μην υπάρχει ίχνος υγρασίας στο εσωτερικό της κυψέλης.