Η όρεξη ανοίγει με Μέλι Αττική!

Ο χειμώνας, λόγω των εορτών και των παραδοσιακών γλυκών της εποχής, είναι και η περίοδος με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μελιού απ’ όλες! Τα μελομακάρονα έχουν την τιμητική τους σε κάθε σπιτικό, και μαζί και πολλά άλλα εδέσματα που θα βρείτε εδώ τις συνταγές για να δημιουργήσετε! 

Τα πιο μελένια μελομακάρονα

Υλικά 

Για τα μελομακάρονα

  • 450 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 270 ml. ελαιόλαδο
  • 120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 1 ½ κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο
  • 2 μεγάλα πορτοκάλια
  • 1 λεμόνι
  • 30 ml. κονιάκ
  • 3 κ.σ. ζεστό νερό
  • 1 κάψουλα βανιλίνη

 

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. Μέλι ΑΤΤΙΚΗ θυμάρι νήσων
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 350 ml. νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Μισό λεμόνι

 

Εκτέλεση 

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 5 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.

Ξαφρίζουμε το σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το ξύσμα από ένα πορτοκάλι και το λεμόνι, τους χυμούς τους, την κανέλα, το γαρίφαλο, το κονιάκ, τη βανιλίνη, το νερό, τη σόδα και το baking powder.

Στο μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη για 1 λεπτό. Έπειτα προσθέτουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε και το σιμιγδάλι.

Τέλος, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, για λιγότερο από 1 λεπτό.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Ήρθε η ώρα να πλάσουμε τα μελομακάρονα! Για να βγουν ομοιόμορφα υπολογίζουμε για το κάθε μελομακάρονο 20γρ. ζύμης, τα πλάθουμε μακρόστενα και δεν τα πιέζουμε αλλά αν θέλουμε πατάμε πολύ ελαφρά με ένα πιρούνι, δημιουργώντας γραμμές στην επιφάνειά του.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί, τοποθετούμε τα μελομακάρονα αφήνοντας κενό μεταξύ τους και ψήνουμε στους 170°C για 25 λεπτά.

Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο, τα βουτάμε κατευθείαν στο σιρόπι και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Τα ακουμπάμε σε σχάρα να κρυώσουν.

Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα πασπαλίζουμε χοντροκομμένο καρύδι και ελληνικό Μέλι ΑΤΤΙΚΗ θυμάρι νήσων!

 

 

 

 

 

 

 

Κολοκυθόσουπα με φασκόμηλο & Μέλι ATTIKH

 Υλικά

  • 500 γρ. πορτοκαλί κολοκύθα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 καρότο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 700 ml. ζεστό ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 1 κ.σ. Μέλι ΑΤΤΙΚΗ
  • 3 φύλλα φασκόμηλο
  • ¼ κ.γ. κύμινο
  • Λίγο γιαούρτι ή γάλα καρύδας για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση 

Κόβουμε την κολοκύθα σε μέτρια κομμάτια και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την κολοκύθα για 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε το Μέλι ΑΤΤΙΚΗ, το φασκόμηλο, το κύμινο και τον ζωμό.

Σιγοβράζουμε για 25 περίπου λεπτά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλάτι.

Πολτοποιούμε και σερβίρουμε τη σούπα σε μπωλάκια, προσθέτοντας λίγο γιαούρτι ή γάλα καρύδας.

 

 

 

 

 

 

 

Σάλτσα μπάρμπεκιου για ψητά

Υλικά 

  • 4 κ.σ. Μέλι Αττική
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.γ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. κέτσαπ
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • ½ κ.γ. πάπρικα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελάχιστο αλάτι, καθώς η σάλτσα σόγιας είναι ήδη αλμυρή. Ψιλοκόβουμε μια σκελίδα σκόρδο και τη ρίχνουμε και αυτή μέσα. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και… έτοιμο! Έχουμε μία αρωματική, πλούσια σε γεύση σάλτσα που μπορεί να νοστιμέψει όλα τα ψητά μας!