Η ΑΝΟΙΞΗ ΧΤΥΠΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ

Με τον ερχομό της άνοιξης, οι δουλειές των μελισσοκόμων αυξάνονται κατά πολύ. Αυτό συμβαίνει γιατί η ανθοφορία γίνεται πολύ μεγαλύτερη, μαζί και η παραγωγή μελιού.  

Μάρτιος: Οι εργασίες του μελισσοκόμου τόσο στο μελισσοκομείο, όσο και στην αποθήκη είναι στο peak τους! Λόγω της ανθοφορίας στις βόρειες και ορεινές περιοχές και της πρώιμης ανθοφορίας στις νότιες και παραλιακές, ο γόνος αυξάνεται, μαζί και οι απαιτήσεις για τροφή. Γι’ αυτό, στα μελισσοσμήνη γίνονται οι εξής διεργασίες: προετοιμασία για σμηνουργία, αντικατάσταση των βασιλισσών, αφαίρεση των παλιών και παραμορφωμένων πλαισιοκηρηθρών, πρόσθεση καλών κτισμένων ή άκτιστων για κτίσιμο.

Τέλος, ο μελισσοκόμος φροντίζει να ταΐζονται τα μελισσοσμήνη, όταν υπάρχει ανάγκη να τα μεταφέρει σε περιοχές που έχουν καλύτερη ανθοφορία.

Απρίλιος: Στις βόρειες και ορεινές περιοχές αρχίζει η προετοιμασία για σμηνουργία και αντικατάσταση βασιλισσών. Τα μελισσοσμήνη έχουν πολλές ανάγκες σε νέκταρ, γύρη και νερό γιατί βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη σε γόνο και νέες μέλισσες. Γι’ αυτό πρέπει να γίνονται τακτικές επιθεωρήσεις κάθε 8-10 μέρες. Κατά αυτή την περίοδο, , οι μελισσοκόμοι αντικαθιστούν τις βασίλισσες και μεταφέρουν τα σμήνη σε περιοχές με καλύτερη ανθοφορία για να ενισχύσουν την παραγωγή. Επιπλέον, κατά αυτόν τον μήνα παράγεται ο βασιλικός πολτός και συλλέγεται η γύρη.

Μάιος: Ο μελισσοκόμος τώρα κάνει τον πρώτο τρύγο στα νότια όπου υπάρχει πρώιμη ανθοφορία και εσπεριδοειδή. Επιπλέον, προετοιμάζει την αποθήκη και τα βαρέλια που θα δεχθούν το μέλι, με τακτικές επιθεωρήσεις στα μελισσοσμήνη. Τέλος, γίνεται τάισμα όταν ο καιρός είναι ξηρός και η τροφή είναι περιορισμένη, ενώ συνεχίζεται η παραγωγή βασιλικού πολτού και η συλλογή γύρης.