ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

Η Άνοιξη είναι σίγουρα από τις πιο ωραίες εποχές! Η πλάση ανθίζει και η όρεξη ανοίγει. Γι’ αυτό εμείς σου δίνουμε εύκολες και φρέσκες συνταγές για να απολαύσεις!  

  • Πίτσα με Μέλι Αττική και καυτερό κοτόπουλο Buffalo

(6 μερίδες)

Υλικά

1 δόση ζύμη πίτσας Deep-Dish ή έτοιμη φρέσκια ζύμη εμπορίου

¾ κούπας + 2 κ.σ. έτοιμη σάλτσα ντομάτας για πίτσα

¼ κούπας Μέλι Αττική

½ κ.γ. σάλτσα καυτερής πιπεριάς (hot pepper sauce), ή ανάλογα με την προτίμησή σας

1 κούπα στήθος κοτόπουλου μαγειρεμένο σε κυβάκια ή ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

3/4 κούπας μπλε τυρί τριμμένο

½ κούπα σέλινο κομμένο σε μικρά κυβάκια

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι την έτοιμη σάλτσα για πίτσα με το Μέλι Αττική. Προσθέτουμε τη σάλτσα καυτερής πιπεριάς και ανακατεύουμε. Αναμειγνύουμε

2 κ.σ. από τη σάλτσα με το κοτόπουλο και το κρατάμε στην άκρη. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτή βάση και την αλείφουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Καλύπτουμε τη βάση με την υπόλοιπη σάλτσα (3/4 κούπας) και σκορπίζουμε το κοτόπουλο. Ψήνουμε στους 250-260ºC για περίπου 10 λεπτά έως ότου ξεροψηθεί. Στη συνέχεια, αφού βγάλουμε την πίτσα από τον φούρνο, την πασπαλίζουμε με το μπλε τυρί, κατόπιν με το σέλινο και την κόβουμε σε έξι μερίδες. Όποιος τη δοκιμάσει, θα γλείφει τα δάχτυλά του!

 

  • Γλυκόξινες κινέζικες γαρίδες

Υλικά για 4 άτομα

25 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες

5 κ.σ. καλαμποκάλευρο

3 κ.σ. νερό

αλάτι

2 αβγά

2 κρεμμυδάκια φρέσκα

4 σκελίδες σκόρδο

1 ½ φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο

5 κουτ. πελτέ ντομάτας αραιωμένο με

4 κ.σ. νερό ή ζωμό λαχανικών

6 κ.σ. μέλι

4 κουτ. σούπας λευκό ξίδι

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες. Διαλύουμε το καλαμποκάλευρο με το νερό και το χτυπάμε σε μπολ μαζί με το αλάτι και τα αβγά. Ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες και τις ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν από τον χυλό. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο.

Σε αντικολλητικό τηγάνι ή ουόκ ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε τις γαρίδες για 3’ μέχρι να ροδίσει η κρούστα. Κρατάμε τις παναρισμένες γαρίδες ζεστές πάνω σε απορροφητικό χαρτί και μέσα στο ίδιο τηγάνι ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Αδειάζουμε σχεδόν όλο το λάδι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια μέχρι να αρχίσει ν βγαίνει το άρωμά τους. Προσθέτουμε τον πελτέ αραιωμένο με το νερό ή τον ζωμό, το μέλι, το ξίδι και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η γλυκόξινη σάλτσα, Ρίχνουμε τις γαρίδες μέσα στο τηγάνι και ανακατεύουμε για να καλυφθούνε με τη σάλτσα και τις σερβίρουμε αμέσως για να μη μαλακώσει η κρούστα τους. Συνοδεύουμε τις γλυκόξινες γαρίδες με ανάμεικτα λαχανικά και αρωματικό ρύζι Jasmine ατμού.

 

  • Φρουτοσαλάτα μες στο χρώμα

Υλικά

Φρούτα εποχής

2-3 κ.σ. Μέλι Αττική

1 lime

Φρέσκα φύλλα μέντας ή δυόσμου

 

Εκτέλεση

Διαλέγουμε τα πιο ανοιξιάτικα φρούτα, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι φράουλες, σμέουρα, βατόμουρα, κεράσια και πετροκέρασα και ό,τι άλλο μας αρέσει.

Τα αφήνουμε για λίγη ώρα σκεπασμένα στο ψυγείο μέσα σε ένα μπωλ για να βγάλουν όλα του ζουμιά τους.  Τα στραγγίζουμε και προσθέτουμε στο ζουμί 2-3 κ.σ. Μέλι Αττική, το ξύσμα και τον χυμό από lime. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε μέλι ή μοσχολέμονο αν χρειάζεται και κομμένα φύλλα φρέσκιας μέντας ή δυόσμου. Ανακατεύουμε τα φρούτα στο μπωλ και βάζουμε πάλι την στο ψυγείο για 2-3 ώρες, έως ότου τα αρώματα να γίνουν ένα.

Φροντίζουμε να βγάλουμε την φρουτοσαλάτα από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν την απολαύσουμε!