ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ

Το καλοκαίρι, λόγω της διαρκής μετακίνησης των κυψελών και των υψηλών θερμοκρασιών, η δουλειά των μελισσοκόμων είναι πολύ απαιτητική. Η σημαντικότερη δουλειά τους είναι να φροντίζουν να υπάρχει συνεχώς μια σταθερή ροή καθαρού νερού κοντά στο μελισσοκομείο. Κι αυτό, γιατί οι μέλισσες φροντίζουν, ώστε να κρατηθεί σταθερή η θερμοκρασία μέσα στην κυψέλη. Κινώντας τα φτερά τους, εργάζονται σαν ένα ζωντανό σύστημα «κλιματισμού» και χάρη στο το νερό που τους έχει παρέχει ο μελισσοκόμος, δημιουργούν άριστες συνθήκες για το μελίσσι.

Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες εργασίες που συμβαίνουν ανά μήνα. Συγκεκριμένα:

 

Τον Ιούνιο: Πρέπει να ενημερώνεται σχετικά με την ανθοφορία κάθε περιοχής, και να υπολογίζει τον χρόνο που παραμένουν σε αυτή οι μέλισσες. Όταν είναι κοντά στο έλατο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 20-25 μέρες.

Λόγω της αγροτικής δραστηριότητας πρέπει να προνοεί για τυχόν ψεκασμούς, ώστε να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα.

 

Τον Ιούλιο: Στις νότιες περιοχές με καύσωνα και ξηρασία, τα μελίσσια δεν πρέπει να μείνουν εκτεθειμένα στον ήλιο. Γι’ αυτό, οι μελισσοκόμοι

τοποθετούν, στα εξωτερικά καπάκια από τα μελίσσια, χόρτα για σκιά. Προσοχή δίνεται κι εδώ στις ασθένειες και στους ψεκασμούς στα πεδινά και στους ελαιώνες.

 

Τον Αύγουστο: Οι θερμοκρασίες τον Αύγουστο είναι πολύ υψηλές. Στο πεύκο ειδικά, το νερό κοντά ή μέσα στην κυψέλη είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Επίσης, αυτόν τον μήνα οι μελισσοκόμοι πρέπει να προσέχουν για τις πυρκαγιές εξαιτίας του καύσωνα.

Ως μέρος της εκστρατείας beecomeafriend, ξεκίνησε η συνεργασία με το Ιντιτούτο Γεωπονικών Επιστημών για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη μέλισσα σε παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε ένας νέος σύγχρονος χώρος που στεγάζει το Μουσείο Μελισσοκομίας όπου αναδεικνύεται η ιστορία της ελληνικής μελισσοκομίας μέσα από μια συλλογή από κυψέλες, καπνιστήρια και διάφορα αντικείμενα σπουδαίας ιστορικής αξίας από όλη την επικράτεια.